<<<< ZPĚT

FCI MISTROVSTVÍ SVĚTA V AGILITY

BASILEJ – ŠVÝCARSKO, 6. – 8. října 2006

 

Poprvé jsem viděla tuto vrcholnou akci psího sportu a byla jsem nadšená – z její atmosféry, podaných výkonů a celkového dojmu, který ve mně tato akce zanechala.

 MÍSTO KONÁNÍ

Letošní ročník mistrovství světa se uskutečnil ve dnech 6.- 8. října 2006 ve švýcarském městě Basileji, městě, které leží na severozápadě Švýcarska a které je vyhlášeným kulturním a turistickým centrem. Tato skutečnost se příjemně odrazila na průběhu všech tří dnů konání mistrovství světa v představeních, která se odehrávala ve volných chvílích mezi jednotlivými částmi soutěží. Viděli jsme představení tanečníků a tanečnic rock and rollu, představení skupiny bubeníků a tradičních švýcarských trubačů spolu s „mávačem“ švýcarskou vlajkou v pozadí. Dozvěděli jsme se, že ono „mávání“ vlajkou je švýcarskou sportovně-kulturní disciplínou, která má svá jasná pravidla a v tomto sportu jsou také pořádány soutěže.

Mistrovství bylo organizátory umístěno do St. Jacob areny, která byla vybudována v roce 2002, je nejmodernější stavbou svého druhu ve Švýcarsku a má kapacitu 6600 míst, z toho 4400 k sezení a nutno říci, že poslední den konání mistrovství byla hala téměř zaplněna fanoušky jednotlivých zemí. Nejvíce fanoušků se dostavilo přirozeně z pořádající země, jako další se co do počtu návštěvníků zařadilo Německo a početné skupinky diváků se sjely i z Holandska, Spojených států amerických, Francie, Belgie, Rakouska atd. - celkem z přibližně třiceti zemí světa včetně Japonska, Brazílie a dalších evropských i mimoevropských států.

 ROZHODČÍ

 Mistrovství posuzovali dva rozhodčí – Mia Laamanen z Finska a Peter Kindle ze Švýcarska.

Mia Laamanen je rozhodčí agility od roku 1997, od roku 2000 mezinárodní rozhodčí FCI. Agility se věnuje od roku 1991 a se svými psy trénuje nejen agility, ale provozuje i další sporty a disciplíny jako je obedience, vodní záchranařina, tracking, pasení, canincross a flyball.  Se svým manželem zcela propadli psím sportům a agility zejména. Na parkury, které Mia posuzovala v nedávné době jako rozhodčí se můžete podívat na internetových stránkách: http://www.stratwin.fi/kennelkvarkin/agility-courses.html

 Peter Kindle je rozhodčím agility od roku 1994, mezinárodním rozhodčím FCI od roku 1997.

Agility se věnuje od roku 1990 a na rozdíl od finské rozhodčí je to jediný sport, který se svými psy provozuje. Je nejen rozhodčím, ale i trenérem a závodníkem. Parkury Petera můžete najít na stránkách: http://www.agility-ch.ch/richter/kindle.htm, nebo http://www.stratwin.fi/kennelkvarkin/agility-coursesPK.html

 Parkury obou rozhodčích byly velice pěkné, třídenní posuzování pro rozhodčí velmi náročné avšak spravedlivé a nutno přiznat, že trochu přísnější ze strany Mii Laamanen na zónových překážkách, zejména na houpačce. Všechny nákresy parkurů mistrovství 2006 naleznete na oficielních stránkách mistrovství světa 2006 na adrese: http://www.agility-wc2006.com/e/wettkampfe/parcours.htm

 SOUTĚŽÍCÍ A JEJICH PSI

 Mistrovství světa 2006 se zúčastnily týmy ze 34 zemí světa s celkem 378 psy. Nejvíce psích zástupců,  44 % a přitom nejméně zastoupených plemen bylo v kategorii large, kde početně vládly border collie se 132 psy a fenami. Dále bylo v této kategorii zastoupeno s počtem 13ti psů a fen plemeno belgický ovčák malinois a s počtem osmi jedinců plemeno belgický ovčák tervueren. Celkem v kategorii large soutěžilo pouze 12 psích plemen. V kategorii medium byla pestrost plemen největší, přestože početně se jednalo o kategorii shodnou s kategorií small, neboť v jedné soutěžilo 105 a v druhé 106 psů a fen. Nejvíce zastoupeným plemenem kategorie medium byly šeltie – 52 psů a fen, za nimi se sedmi jedinci pyrenejský ovčák a s pěti jedinci anglický kokršpaněl. Kategorii small ovládly opět šeltie – 51 jedinců a s počtem deseti psích zástupců parson russel terier, dále pak osm pudlů, sedm border terierů a další plemena již v zastoupení maximálně čtyř, většinou však jednoho až dvou závodníků. V soutěži družstev jich bylo třicet dva přihlášeno do kategorie large, dvacet šest do kategorie medium a dvacet čtyři do kategorie small.

 NAŠI REPREZENTANTI

 jednotlivci:

small:

Adéla Králová - Rupione Baby z Černé hlásky, šeltie

Dana Sedláková – Argo Heřmánková víla, šeltie

Olina Edrová - Orka Moravské srdce, šeltie

 medium:

Radovan Liška , Eminent Enya z Benešovské zahrady, šeltie

Olga Edrová - Adder Black Young for Ever, šeltie

Eva Lačňáková – Digger z Pískových dolů, šeltie

 large:

Radovan Hošta - Keane Bohemia Alké, border collie

Jitka Novotná - Aktij Novterpod, belgický ovčák malinois

Martina Klimešová - Aralia Novterpod, belgický ovčák malinois

 družstva:

small:

Adéla Králová - Rupione Baby z Černé hlásky, šeltie

Olina Edrová - Enticing Eve z Benešovské zahrady, šeltie

Eva Lačňáková - Orka Moravské srdce, šeltie

 medium:

Radovan Liška , Eminent Enya z Benešovské zahrady , šeltie

Olga Edrová - Adder Black Young for Ever, šeltie

Martina Podešťová - Gwendolyn Black van Bery, šeltie

 large:

Martina Vaškebová - Blondie Ayky, border collie

Martina Kučerová - Blackie Foxy Fox, border collie

Jitka Novotná - Aktij Novterpod, belgický ovčák malinois

 HARMONOGRAM MISTROVSTVÍ

 Ve čtvrtek proběhly tréninky závodníků bez přítomnosti diváků, aby v pátek mohlo být mistrovství světa FCI 2006 oficiálně zahájeno. Úvodní ceremoniál proběhl krátce po osmé hodině ranní formou slavnostního defilé všech přihlášených týmů z jednotlivých zemí světa zakončeným krátkým vystoupením tradičních švýcarských trubačů. Po nich již přišla na řadu první část soutěží, a to jednotlivci large jumping, parkur od Mii Laamanen, jednotlivci medium jumping a následně jednotlivci small jumping – oba parkury od Petera Kindla. Na závěr pátečního programu proběhlo ještě první kolo soutěže družstev large open, tedy se zónovými překážkami zařazenými do parkuru, který stavěla a hodnotila finská rozhodčí.

Po pátečních bězích byly velké šance na celková dobrá umístění zejména pro závodníky, kteří doběhli do cíle bezchybně, což se podařilo hned pěti našim reprezentantům v jednotlivcích. České družstvo kategorie large se průběžně po open soutěži umístilo na pěkné 13. pozici z 32 přihlášených družstev. K pátečním průběžným výsledkům je ještě nutné dodat, že všichni zbývající reprezentanti soutěže jednotlivců neměli více jak jednu chybu po úvodní části soutěže, takže i tady byla situace před druhým kolem mistrovství příznivá a diváci se měli v dalších dnech skutečně na co těšit. První den byl fanouškovsky takovým zahřívacím kolem a jak se hala více a více zaplňovala, povzbuzování a fandění nabíralo stále větších a větších obrátek, až vygradovalo při sobotních finálových bězích družstev a zejména při nedělním finále jednotlivců, o kterých se dočtete dále.

 SOBOTA

V sobotu se začalo běhat opět velmi časně kolem osmé hodiny ráno a sobotní program zahájila soutěž družstev small a následně medium v open parkurech postavených a hodnocených německým rozhodčím.

České small družstvo se umístilo na úžasném druhém místě po bezchybných a velice rychlých bězích, kdy dokonce naše nejmladší reprezentantka Adéla Králová dosáhla se svou fenkou šeltie Rupione Baby druhého nejrychlejšího času tohoto kola. Běh Adély s Baby měli diváci možnost detailně porovnat během přestávky na velkoplošné obrazovce s během nejrychlejšího týmu tohoto kola, tedy s během člena švýcarského družstva Martina Eberle s fenou pudla Pebbles, kteří byli o pouhých 0,35 sekundy rychlejší než Adéla s Baby a kteří se nakonec v soutěži jednotlivců umístili na celkovém prvním místě kategorie small.

České medium družstvo se průběžně umístilo po tomto kole na krásném pátém místě. Všichni členové družstva předvedli nádherné výkony a chyběla jen pověstná kapička štěstí, aby výchozí pozice družstva „medíků“ byla před odpoledním finále ještě lepší.

Odpolední druhé kolo a tedy současně finále družstev v jumpingu zahájila kategorie small, následovala kategorie medium a sobotní program vyvrcholil kláním týmů kategorie large. Autorkou a rozhodčí parkurů pro kategorie small a kategorie medium byla finská rozhodčí, parkur pro kategorii large byl v režii německého rozhodčího Petera Kindla.

České small družstvo v jumpingu excelovalo a třemi bezchybnými výkony, kdy čas Adély Králové s Rupione Baby překonal opět jen jeden závodník – Švýcar Martin Eberle s Pebbles – vynesl české družstvo na celkové první místo družstev kategorie small. Tento výkon je  historicky nejlepším výkonem české reprezentace na mistrovství světa FCI v agility. Čeští fanoušci zářili štěstím a nemohli se dočkat dalších bojů v kategorii medium a large.

Následovala kategorie medium, ve které další české družstvo předvedlo špičkové výkony, časově vyrovnané a hlavně bezchybné běhy, které znamenaly celkově druhé místo v kategorii medium, těsně za finským družstvem s časovým odstupem po součtu jumpingu a openu pouhých 0,21 sekundy!!! Úžasný výkon, který vynesl naše medium družstvo na post vicemistra světa letošního roku.

Sobotní klání zakončilo finále družstev kategorie large, kde české družstvo bohužel nedosáhlo medailové pozice, ale předvedlo krásné výkony a celkově obsadilo 22. místo. S parkurem německého rozhodčího si nejlépe poradilo družstvo z Rakouska, celkově však na medailové pozice také nedosáhlo a první místo obsadil tým z Chorvatska, který jako jediný prošel oběma koly soutěže družstev kategorie large bez jediné chyby.

  VÝSLEDKY DRUŽSTEV

 Kategorie small:

1.Česká republika

2.Švýcarsko

3.Německo

 Kategorie medium:

1. Finsko

2. Česká republika

3. Norsko

 Kategorie large:

1. Chorvatsko

2. Španělsko

3. Švédsko

 NEDĚLE – FINÁLE JEDNOTLIVCŮ VŠECH KATEGORIÍ

 Neděle patřila plně finálovým open soutěžím jednotlivců, a to všech tří velikostních kategorií. Program zahajovala kategorie medium, po ní šla na řadu kategorie small a třídenní program mistrovství světa zakončila soutěž jednotlivců kategorie large. Parkury pro kategorie medium a small stavěla a hodnotila Mia Laamanen, parkur kategorie large byl dílem Petera Kindla.

V kategorii medium měla z českých reprezentantů nejlepší výchozí pozici z prvního kola (17. místo) Olga Edrová s šeltií Adder Black Young for Ever, kterým se podařil bezchybný běh i v kole druhém a tím se po součtu openu a jumpingu zařadily těsně za medailové pozice na 4. místo. Od třetího místa dělilo Olgu jen 0,41 sekundy (po součtu obou kol). Radovan Liška s šeltií Eminent Enya i Eva Lačňáková s šeltií Digger v open soutěži zabojovali a předvedli krásné bezchybné běhy. Radovanův čas byl třetím nejrychlejším v tomto kole a posunul Radovana s Enyou celkově z 52. místa na místo devatenácté. Eva doběhla v tomto kole s Diggerem jako čtvrtá, což ji posunulo z 53. místa na celkovou 31. pozici v kategorii medium jednotlivců.

V kategorii small měla v jednotlivcích největší šanci na medailové umístění po prvním kole Dana Sedláková s šeltií Argem, bohužel si však stejně jako Adéla Králová s Rupione Baby v openu vybrala pořádnou dávku smůly - jedinou chybou celého jinak velmi pěkného běhu (o které navíc až do cíle sama nevěděla), bylo proskočení Arga vedle kruhu, které bohužel znamenalo diskvalifikaci a po součtu celkově 38. místo. Adéle se bohužel nepovedla s Baby správně překonat sedmnáctá překážka v závěrečné sekvenci jinak krásného a rychlého běhu, což znamenalo diskvalifikaci a celkově tedy skončila Adéla s Baby v jednotlivcích na 56. místě. Nejlépe v druhém kole dopadla z českých soutěžících opět Olga Edrová, tentokrát s šeltií Orka Moravské srdce, která zaběhla stejně jako v kole prvním kategorie small bezchybný běh a posunula se z 34. průběžné pozice na celkové čtrnácté místo.

V kategorii large měli z Čechů dobře „namazáno“ díky bezchybným běhům z prvního kola Radomír Hošta s border collií Keane Bohemia Alké a Jitka Novotná s belgickým ovčákem malinois Aktij Novterpod – Jitka byla po prvním kole na 13. pozici a Radomír na pozici 19. Bezchybně si nakonec s parkurem německého rozhodčího poradila jen Jitka a Aktij, což celkově znamenalo pro tuto dvojici 16. místo. Radomír s Keanem skončili celkově na 27. pozici a Martina Klimešová se s belgickým ovčákem malinois Aralia Novterpod posunula z průběžného 68. místa na celkové 49. místo v kategorii large jednotlivců. Přestože v nedělních soutěžích nikdo z našich reprezentantů nedosáhl na medaili, bylo na co se dívat – diváci byli s výkony českých týmů spokojení, naši se rozhodně v celosvětové konkurenci neztratili a předvedli kvalitní výkony.

 ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL A VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ

 Dobu čekání na závěrečný ceremoniál, stejně tak jako všechny ostatní volné chvíle mezi přestavováním parkurů v průběhu celého mistrovství vyplnila hudba a tanec. O ten se postaraly a diváky řádně rozhýbávaly tři švýcarské…, jedna v masce kravičky, dvě ve švýcarských národních barvách – jejich výdrž při předtancování tanečních prvků série hitů letošního mistrovství nelze než obdivovat, strhli k tanci nejen diváky, ale i některé soutěžící a hlavního moderátora mistrovství. Díky nim vládla v hale skvělá a nezapomenutelná atmosféra.

 Závěrečný ceremoniál probíhal opět jako ten úvodní při nastoupení všech týmů, rozhodčích a zástupců FCI jednotlivých států na soutěžní plochu. V přední části již byly připraveny stupně vítězů a ceny pro vítěze. Závěrečné projevy přednesli prezident organizační komise světového šampionátu 2006 pan Philip Fröhlich a prezident komise agility FCI pan Jeana Paul Petitdidier, po nichž následovalo předání darů mezi jednotlivými státy zastoupenými na tomto mistrovství. Pak už mohlo přijít na řadu samotné předávání cen vítězům – třem nejlepším v každé velikostní kategorii v jednotlivcích a třem nejlepším družstvům opět v každé velikostní kategorii small, medium a large.

Po ukončení závěrečného slavnostního ceremoniálu se opět rozhýbala plocha stadionu tancem a diváci i soutěžící se začali pomalu rozcházet – většinu z nich čekala dlouhá cesta zpátky domů. Takže co říci závěrem? Snad jen bylo to opravdu super a už teď se těšíme na zážitky z dalšího mistrovství světa v agility FCI 2007 – snad i to příští přinese tolik krásných výsledků pro české barvy a zanechá v nás minimálně stejně pěkný sportovní zážitek.

 VÝSLEDKY JEDNOTLIVCŮ

 Kategorie small:

1. Martin Eberle, Pebbles, pudl, Švýcarsko

2. Světlana Tumanová, Osborn, špic, Rusko

3. Světlana Kreslina, Hearty, šetlie, Lotyšsko

3. Daniel Schröder, Chip, šeltie, Německo

 Kategorie medium:

1. Suomalainen Jari, Bromus, kooikerhondje, Finsko

2. Jennifer Crank, Guess, šeltie, USA

3. Patrik Krier, Angie, nova scotia duck tolling retriever, Lucembursko

 Kategorie large:

1. Loretzen Sarah, Simic, border collie, Dánsko

2. Anna Eifert, Nevian, border collie, Maďarsko

3. Sylvia Vaanholt, Amazing Gill, border collie, Německo

 S kompletními výsledky a podrobnými informace z mistrovství se můžete seznámit na stránkách http://www.agility-wc2006.com (výsledky, parkury, statistiky, fotografie a videa…)

 

<<<< ZPĚT